Vi vill från styrelsen informera våra medlemmar om läget på vårt arbete avseende Visjön och Orrnäsån. Vi har under 2024 fortsatt att arbeta med att
– säkerställa/underlätta/förbättra befintlig reglering.
– undersöka möjligheterna till en ny hållbar regleringslösning som uppfyller moderna miljövillkor enligt de EU-direktiv och lagar som numera gäller.
Samarbete med myndigheter främst Ödeshögs kommun och Länsstyrelsen i Östergötland är av stor vikt liksom samarbetet med Jönköpings Fiskeribiologi AB, som tillhandahåller expertis inom området.
Befintlig regleringslösning
Redan i slutet på 2022 påbörjades vissa förändringar i befintlig regleringslösning i syfte att underlätta och förbättra regleringen. En rörkonstruktion installerades och togs i bruk våren 2023. Syftet var och är att regleringsluckan i princip kan hållas stängd och att avbördande av vatten sker via rörkonstruktionen.
Erfarenheten under 2023 visar att beredskap för avbördande av vatten genom lucköppning sannolikt fortsatt kommer att krävas. Dessa erfarenheter har bekräftats under 2024 trots att rörkonstruktionen modifierats för att kunna avbörda mer vatten. Problemen med växtfragment och skräp, som fastnar i dammluckan, har inte kunnat elimineras även om problemen under 2024 varit något mindre än tidigare år.
Vattennivån i sjön kan följas dagligen genom en nivåmätare som installerats vid dammluckan och kan läsas av via en datorlänk. Den är också tillgänglig på VoV:s hemsida, vov.nu, sedan våren 2024.
Vattennivån i Visjön har under året varit under kontroll och tillfredställande ur de flesta aspekter. Kanske något för hög (10–20 cm) i förhållande till det ideala värdet 13,20 m. Nivåmätningarna utgör de enda hårda fakta vi har att tillgå. Mjuka omdömen från olika intressenter är mestadels positiva.
Badplats, simskola, båthamn roddbåtar, kanoter, fiske mm har fungerat fullt ut under säsongen.
Vi har ingen metod för att mäta utflödet i Orrnäsån och därmed erhålla hårda fakta. På det hela taget tycks dock flödet ha varit acceptabelt under året med störst flöden då dammluckan varit öppnad.
Ny regleringslösning
Föreningen har under 2024 fokuserat på arbetet med att finna en framtida ny hållbar regleringslösning. Detta arbete initierades för ett antal år sedan av Ödeshögs kommun och resulterade bl. a i en rapport framtagen av Jönköpings Fiskeribiologi AB där fyra alternativa tänkbara lösningar presenterades.
- Utökad förstudie av huvudalternativ
Under 2024 har föreningen i samråd med ovannämnda aktörer preciserat ett huvudalternativ och genomfört en utökad och fördjupad förstudie av detsamma Denna utökade förstudie har finansierats genom statligt bidrag beviljat av Länsstyrelsen i Östergötland
Huvudalternativet för en ny regleringslösning är geografiskt placerad i anslutning till befintlig regleringsdamm dvs. vid fastigheten Sunneby 1:7. Den nya lösningen innebär att även annan fastighet, Åryd 1:5, berörs. Kontakter med dess ägare är tagna i positiv anda.
Den nya lösningen kan kort beskrivas enligt följande:
Befintlig betongdamm med omgivande jorddammar utnyttjas. Den cirka en meter uppströms befintliga (på 1990-talet byggd men idag ej nyttjade) betongdammen användes och byggs om till en överfallsdamm. Den befintliga betongdammen där dagens dammlucka är placerad nyttjas ej annat än som stöd. Luckan är uppdragen/borttagen. Jorddammarna 15 meter respektive 100 meter långa söder respektive norr om betongdammen åtgärdas m.h.t. lågpunkter, vegetation och annan svaghet och nyttjas fortsättningsvis. Vid norra jordvallens slut norrut skapas ett omlöp (en vattenfåra) från sjön ner förbi den gamla kvarndammen. Detta omlöp blir cirka 240 meter långt och har en slingrande form med en relativt jämn lutning.
Omlöpet har flera funktioner nämligen möjliggörande för vattenlevande djur att vandra, säkerställande så långt möjligt flödet i Orrnäsån samt avbördande av vatten från sjön vid höga flöden.
En detaljerad professionell beskrivning av den tänkta lösningen är framtagen av Jönköpings Fiskeribiologi AB och utgör resultatet från den utökade och fördjupade förstudie man genomfört under 2024.
Dokumentet finns upplagt i sin helhet förra blogginlägget - Befintliga betongdammar och jordvallar – besiktning
I syfte att minimera riskerna att vårt huvudalternativ till ny regleringslösning skall drabbas av bakslag, har vi nu tagit initiativ till att låta besiktiga de två betongdammarna respektive de två jordvallarna jämte närmaste omgivning, som är tänkta att nyttjas.
Expertis inom området är anlitad och arbetet påbörjat. Som somliga av våra medlemmar kanske noterat, sänktes vattennivån kraftigt i Visjön i början av november. Skälet till detta var att underlätta besiktningsarbetet på plats
Nu är denna besiktning genomförd och dammluckan nästan stängd, varför nivån sakta ökar igen.
Vi har i skrivande ögonblick inte någon slutrapport tillgänglig (denna kommer senare delen av första kvartalet 2025) men viss muntlig information tyder på att inga allvarliga brister är noterade. Vi förväntar oss att inom slutrapportens ram erhålla en åtgärdslista, som förhoppningsvis är hanterbar. - Juridiken
Parallellt med arbetet på den tekniska lösningen har vi nu startat upp det juridiska spåret. Att ansöka om omprövning/nyprövning av en vattendom hos Mark- och Miljödomstolen är en omfattande process som kräver en rad förberedelser. Vem som ansöker, äger, underhåller/förvaltar den nya regleringslösningen är frågor som är mer komplexa än man kan tro. För att få vägledning hur vi skall förbereda oss inför denna process och i vilken tågordning saker skall hanteras, har vi anlitat juridisk expertis. Arbetet med detta har just påbörjats av anlitad juristkonsult som nyligen började läsa in sig på vårt ärende. Vi förväntar oss en rapport under första kvartalet 2025. - Nästa steg
Vi avvaktar nu slutrapporterna från besiktningen jämte juridikspåret enligt ovan. Båda dessa aktiviteter har finansierats genom ansökan av statligt bidrag, som beviljats av Länsstyrelsen i Östergötland. För övrigt uppfattar vi, att man från detta håll ser positivt på föreningen och dess engagemang och arbete med en ny framtida regleringslösning för Visjön och Orrnäsån. Detta gör att vi ser ljust på möjligheterna att även fortsättningsvis få hjälp med finansieringen av det kommande arbetet.
Förhoppningen är, att vi under våren 2025 kan påbörja arbetet med ansökan om omprövning/ny prövning av vattendomen. Första målet är att få en sådan ansökan beviljad och när detta uppnåtts få en prövning och ett följande godkännande till stånd. Hur lång kalendertid detta tar är svårt att sia om, men vi får räkna med att det tar tid och kan vi nå fram under 2025 är det bra.